Actueel – Activiteiten

Zonnelust… Blootgewoon genieten in de zon
26 mei 2019

Open dag naaktrecreatie 26 mei 2019
Op zondag 26 mei 2019 staan de deuren van veel naturistenterreinen open voor bezoekers. Op deze Open Dag kan iedereen die eens sfeer wil proeven, binnenlopen bij de deelnemende locaties. De Open Dag valt samen met de Wereldnaturistenweek, een week waarin wereldwijd extra aandacht wordt gegeven aan naturisme en naaktrecreatie.

Ook ons terrein, de Vaarselhof, opent deze dag haar deuren voor geïnteresseerden. Op ons terrein aan de Kempenweg 1 in Someren kun je terecht voor informatie overonze vereniging en naaktrecreatie in het algemeen. Nog nooit bloot gerecreëerd, maar wel nieuwsgierig? Je bent van harte welkom om al je vragen aan ons te stellen. Zoekt u een open dag dichter in de buurt? Kijk ook eens op de site van de NFN  voor verdere vragen kunt u ook niet e-mailen naar de volgende adressen:

www.natuurlijknfn.nl

www.blootgewoon.nl

www.nfn.nl

 

 

2017 Naturistenvereniging Zonnelust is zestig jaar

Door veel bezoekers wordt het een ‘klein paradijs’ genoemd. Verscholen in de natuur, ingeklemd tussen Heeze en Someren. Naturistenvereniging Zonnelust bestaat daar al zestig jaar. De club is meegegaan met de tijd, maar hier in het groen lijkt het erop als het jachtige leven buiten even niet bestaat.
Door Bram W. van der Putte

Een kleine gezellige vereniging. Een helder natuurzwembad nodigt uit voor een frisse duik. Niet voor Luc van der Voort. Hij lacht. “Nee, ik ben al eenentwintig jaar lid, maar daar ben ik nog niet in geweest. Mij te fris.” Voor kinderen is het een grote speeltuin. Een kinderhut, een strandje, vertier volop. Ook verschillende kampeerplekken voor tent en caravan. De sauna wordt veel gebruikt, wifi is er zelfs ook. “In de zomer komen ze van heinde en verre. Zelfs hebben we niet lang geleden gasten uit Australië gehad. Naturisme verbindt, haha.” Op een kleine hectare grond is er voor jong en oud alle gemak. Van der Voort knikt. “Daar wordt door het hele jaar hard aan gewerkt door de leden. Iedereen zet er de schouders onder als dat nodig is. Dat maakt deze club ook zo bijzonder. Je doet het voor elkaar én met elkaar.”

Een jong gezin met twee kinderen wil wel praten. Liever niet met de echte naam in de krant. “Sorry”, zegt vader Willem. “Hier mag ik zijn, maar op mijn werk weet ik niet zo goed hoe hier op gereageerd wordt.” Zijn vrouw Trudy knikt instemmend. “Jammer dat er nog een taboe op heerst. Gek vind ik dat. Hoezo is bloot raar? Ik praat er soms over, nooit uit mezelf. Ik word soms wat vreemd aangekeken. ‘Dat doe je toch niet?’, lijken ze wel te denken. Naar de sauna gaan duizenden mensen, waarom is dit dan zo anders?”

In Nederland recreëren duizenden Nederlanders naakt. “Ik voel me gewoon prettig als ik bloot ben”, zegt Willem. “Thuis doe ik dat niet hoor. Als ik op een ‘textielstrand’ lig, is dat toch anders. Als de kleding verdwijnt, verdwijnt ook het ego. Iedereen is gelijk. Er is geen status. Dat maakt het ontspannen. Je voelt je echt vrij.”

De vereniging heeft al wat zwaar weer doorstaan. Zo brandde de gemeenschappelijke ruimte ooit af. “We staan er nog steeds”, zegt Van der Voort beslist. “Een mooie vereniging met mensen die met maar één doel hier zijn: om te genieten van het weer en het terrein. Kijk eens hoe het erbij staat.” Hij wijst naar het groen. “Dit is gewoonweg een paradijs. Hier in de schaduw, met mijn boek. Dan ben ik uren in mijn eigen domein, hoor.”

Op 3 Juni doet ook de vereniging mee aan de nationale open dag. Kijk voor meer info op www.zonnelust.nl